Listă 10 site-uri cu resurse gratuite
pentru profesori

Dragi profesori,

✍️ Am alcătuit o listă cu 10 site-uri de unde puteți să luați resurse în mod complet gratuit, fără să vă faceți griji legate de drepturile de utilizare pentru aceste resurse.

Vă invit să salvați și această listă și să anunțați și alte cadre didactice.
Link-ul este mai jos.

𝐆𝐚̆𝐬𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚̆!

Trăim într-o perioadă în care toată lumea poate publica cu ușurință online orice tip de material. Trăim, de asemenea, într-o perioadă în care este foarte ușor să iei ceva de pe internet și să-l folosești în propriile creații. Știm cu toții că acest lucru este minunat și un ajutor real pentru profesori, dar dacă nu este făcut în limitele stabilite de creatorii acelor materiale utilizate, vine cu multe bătăi de cap și probleme potențiale.

Vă propun un scurt ghid.
Pentru mulți, înțelegerea drepturilor de autor nu este în totalitate simplă și din această cauză tendința este să se ignore cu totul existența acestor drepturi. Este ușor, mai ales că în trecut, foarte multe activități de predare au fost realizate pentru lucrul la clasă (deci, în spatele ușilor închise), orice încălcare a drepturilor de autor trecând neobservată.
Acest scurt ghid îți va oferi o simplă înțelegere pentru a supraviețui în marea vastă a dreptului de autor. Te va ajuta să elimini stresul din viața ta atunci când ai de-a face cu materiale găsite pe internet.

Important! Când căutăm materiale pe internet, trebuie să ne uităm după două tipuri de ștampile (sau indicativi):
– CC0 – Vine de la (C)Creative (C)Commons (0)Zero și înseamnă că materialul nu are drepturi rezervate ca decizie expresă a celui/celor care au creat-o. Asta înseamnă că o puteți folosi așa cum doriți, chiar și în scop comercial, în materialele dvs. Materialele CC0 sunt oferite în general ca atare publicului larg și pot fi refolosite, modificate în mod liber, fără cele mai multe restricții (spun cele mai multe, pentru că mai există restricții aplicate, de exemplu: nu puteți lua o poză de pe internet cu CC0 și apoi să o vindeți exact așa cum este, spunând că dețineți drepturile de autor pentru ea). Utilizarea resurselor tip CC0, este totuși cel mai sigur curs de acțiune.
– Domeniul public – Înseamnă că materialul în cauză nu mai este protejat de drepturi de autor. Se aplică mai ales lucrărilor vechi. De exemplu, după ce trece o anumită perioadă (ex: 70 de ani + durata de viață a autorului), un activ se mută în domeniul public. Din păcate, intrarea în domeniul public nu se întâmplă la fel în toate țările, așa că dacă doriți să utilizați active din Domeniul Public, să vă asigurați (verificare triplă) dacă activul se află cu adevărat în domeniul public.
Sincer, nu este distractiv să lucrăm cu drepturile de autor pe internet, dar pentru a fi în siguranță, minimul de mai sus ar trebui învățat.

O listă utilă, cu site-uri web care oferă materiale gratuite, găsiți aici, jos de tot în pagină:
https://livresq.com/ro/training/

O zi cu spor,

Alex Malureanu

Cofondator & CMO Ascendia S.A.